Αναμνηστικό μετάλλιο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

από admin

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς, ανέθεσε στη διεθνούς κύρους καλλιτέχνιδα Έλενα Βότση την πρωτότυπη δημιουργία αναμνηστικού μεταλλίου για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Το μετάλλιο, τεκμήριο μνήμης για την επέτειο και τη σημασία του 1821 στην εποχή μας, αποτυπώνεται η πρόσοψη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του παλαιότερου ιστορικού μουσείου της χώρας, που από το 1884 έως και σήμερα έχει καταστεί ο κατ’ εξοχήν φορέας μνήμης για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, καθώς στις συλλογές του ανήκουν πολύτιμα κειμήλια και αρχεία κατατεθειμένα από τις οικογένειες των αγωνιστών.

Πηγή της έμπνευσης της σχεδιάστριας υπήρξαν ιστορικές σημαίες από την Επανάσταση του 1821 που φυλάσσονται στη συλλογή του Μουσείου, επαναστατικές ναυτικές σημαίες της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών, με την αναγραφή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ [Ή ΘΑΝΑΤΟΣ], τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας, ο σταυρός, η άγκυρα, η κουκουβάγια και το φίδι, που δηλώνουν την ιερότητα του αγώνα, τη δικαιοσύνη και τη φρόνηση. Παρούσα και η κυανή σημαία με τον λευκό σταυρό, η οποία καθιερώθηκε με το πρώτο προσωρινό Πολίτευμα στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (Ιανουάριος 1822).

Η χύτευση και κοπή του συλλεκτικού αναμνηστικού μεταλλίου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς.

Το ορειχάλκινο μετάλλιο κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων, σε ειδικά σχεδιασμένη συσκευασία. Διατίθεται από το πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τηλεφωνική παραγγελία στο 210-3237617 (εσωτερικό 104) και με e-mail στο info@nhmuseum.gr.

Δείτε Παρόμοια Άρθρα

Follow by Email