Το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι, θα μετατραπεί σε έναν εντυπωσιακό πυρήνα περιβάλλοντος και πολιτισμού, με πλήθος παράλληλων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων ξενοδοχείο πολυτελείας, καφέ, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις κ.ά.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ανέφερε σχετικά ότι ένα από τα έργα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις, αφορούσε στην αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου.
Ο κος Ταραντίλης συνέχισε λέγοντας ότι «η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη παρουσίασε αναλυτικά τη μορφή που θα πάρει το κτήμα, τα χρονοδιαγράμματα και την έκθεση βιωσιμότητας της ΚPMG, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη».
Το Κτήμα Τατοΐου
Στη δασική έκταση των 42.000 στρεμμάτων αναδύεται ο ιστορικός πυρήνας του πρώην βασιλικού κτήματος, που απλώνεται σε περίπου 15.000 τ.μ. και περιλαμβάνει 55 κτήρια, από τα οποία τα 27 είναι ήδη κηρυγμένα μνημεία.
Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο ενότητες, τη δασική και την ενότητα του κεντρικού πυρήνα του κτήματος δηλαδή τα ανάκτορα, βοηθητικά κτήρια, ταφικά μνημεία, χώρο αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Θα αποκατασταθεί πλήρως η ανακτορική ενότητα και θα είναι προσβάσιμη σε όλους, ενώ θα αναβιώσει το ιστορικό brand προϊόντων που παρήγαγε το κτήμα στο παρελθόν. Θα δημιουργηθούν μουσεία, καφέ, εστιατόριο, εργαστήριο τέχνης, εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι για εκδηλώσεις.
Στο Δάσος, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα διαμορφωθούν μονοπάτια για ποδηλάτες, περιπατητές και ιππασία. Το Κτήμα θα λειτουργεί με θεματικές κατευθύνσεις την Ιστορία και τον Πολιτισμό, την Υπαίθρια Άθληση και Αναψυχή, την Αγροτική Οικονομία, την Έρευνα και τη Γνώση καθώς και την Ευεξία.
Η οικονομική βιωσιμότητα θα εξασφαλιστεί από τη δημιουργία ξενοδοχείου, τη λειτουργία μουσειακού χώρου, την αγροτική παραγωγή, τη δημιουργία ειδικών καταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτήριων παράλληλα με την υποστήριξη του Δημοσίου.
Πηγή: m.naftemporiki.gr