Αυτές τις μέρες κάθε σπιτικό μοσχομυρίζει κανέλα, πορτοκάλι, γαρύφαλλο, μέλι και οι όμορφες συνταγές των παραδοσιακών γλυκών των Χριστουγέννων έχουν την τιμητική τους!
Αυτές τις μέρες κάθε σπιτικό μοσχομυρίζει κανέλα, πορτοκάλι, γαρύφαλλο, μέλι και οι όμορφες συνταγές των παραδοσιακών γλυκών των Χριστουγέννων έχουν την τιμητική τους! Σήμερα, σας παρουσιάζουμε μια παραδοσιακή υπέροχη συνταγή της εκλεκτής Χιώτισσας, που μεγαλουργεί με τις νοστιμιές της στις ΗΠΑ, Ploumitsa Zimnis: φοινίκια γεμιστά με καρύδια!
Τα φοινίκια είναι παραλλαγή του μελομακάρονου και η συνταγή έχει μακρά ιστορία: τα φοινίκια ήρθαν μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Στη Σμύρνη τα έλεγαν φοινίκια, γιατί πιστεύεται ότι πρώτοι τα παρασκεύασαν Έλληνες που είχαν ζήσει στην Αφρική και τους έδωσαν γι’ αυτό το λόγο το σχήμα του καρπού της φοινικιάς. Παρασκευάζονται σε διάφορες νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας, αλλά τα χιώτικα φοινίκια είναι ξεχωριστά!
Η συνταγή της Πλουμίτσας είναι μια παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουν οι νοικοκυρές στα σπίτια κυρίως του Κάμπου. Τραγανά, με άρωμα πορτοκαλιού και κανέλας…. και όποιος μπορεί ας αντισταθεί!!!
Συνταγή για φοινίκια γεμιστά με καρύδια (2 ειδών Γεμίσεις)
Υλικά
- 2 ποτήρια λάδι (1 1/2 ποτήρι σπορέλαιο και 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο)
- 3/4 ποτηριού ζάχαρη
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 κουταλάκι σόδα κοφτή
- 1 φλιτζάνι πορτοκαλάδα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουτάλια σούπας κοφτή κανέλα
- 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
- 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 6-7 ποτήρια αλεύρι (όσο σηκώσει)
Υλικά για κανονική Γέμιση
- 2 ποτήρια καρύδια
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- ½ κουταλάκι κανέλα
- 1 πρέσα μοσχοκάρυδο
- 1 πρέσα γαρύφαλλο σκόνη
Υλικά για διαφορετική Γέμιση
- 2 ποτήρια καρύδια
- 1 κουτάλια σούπας μέλι
- 2 κουταλιές σούπας μαρμελάδα (εγώ έβαλα μανταρίνι)
- 1 σφηνάκι πορτοκαλάδα η μανταρινάδα
- άχνη ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη και το κονιάκ σε ένα μπολ. Την σόδα τη βάζουμε μέσα στην πορτοκαλάδα για να την διαλύσουμε και την ρίχνουμε και αυτή μέσα στο μπολ και την δουλεύουμε με τα χέρια.
Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Τα δουλεύουμε όλα μαζί μέχρι να γίνει το μείγμα μας αφράτο. Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Τα ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να τραβήξει το αλεύρι, όσο σηκώσει αλλά πρέπει να είναι μαλακή η ζύμη.
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης (όποια από τις δυο γεμίσεις προτιμάτε) σε ένα μπολ. Πλάθουμε την ζύμη σε στρογγυλό σχήμα. Ανοίγουμε λιγάκι την ζύμη, βάζουμε μια κουτάλια γέμιση μέσα και την ξανακλείνουμε.
Πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και κάνουμε τρυπητό σχέδιο από πάνω με ένα πιρούνι. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, και τα ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 30 με 35 λεπτά.
Όταν ψηθούν και κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.
Ευχαριστούμε την κυρία Πλουμίτσα για την υπέροχη συνταγή!
Χρόνια πολλά και ευτυχισμένος ο νέος χρόνος! Γλυκός να είναι σαν τα χιώτικα φοινίκια!